AZAMİ SÜRE SONU İŞLEMLERİ HAKKINDA
2547 sayılı Kanunun Madde 44’ün c bendi gereği öğrenciler, kayıt olduğu programı her dönem için derse yazılma yapıp yapmadığına bakılmaksızın öğrenim süresi iki yıl olan önlisans programlarını azami 4 yıl, öğrenim süresi dört yıl olan lisans programlarını azami 7 yıl, öğrenim süresi beş yıl olan lisans programlarını azami 8 yıl, öğrenim süresi altı yıl olan lisans programlarını azami 9 yıl içinde tamamlamak zorundadırlar. Yükseköğretim Yürütme Kurulu'nun 15.07.2015 tarihli kararı gereği; 2014-2015 Eğitim-Öğretim yılında bütün öğrenciler Azami Süre bakımından 1. sınıf kabul edilmişlerdir. 2022-2023 Eğitim Öğretim yılı sonunda azami süresi dolan lisans ve ön lisans öğrencileri için izlenecek yol Akış Diyagramında gösterilmiştir.
EK SINAV Başvuruları
2022-2023 Bahar Dönemi sonunda azami süresi dolan öğrenciler için başvuru ve sınav takvimi;
EK SINAV Başvuru Tarihleri | 28 Ağustos 2023 - 10 Eylül 2023 |
EK SINAV Programlarının İlanı | 15 Eylül 2023 |
EK SINAV 1 | 23 - 24 Eylül 2023 |
EK SINAV 2 | 30 Eylül - 01 Ekim 2023 |
Not 1: Ek Sınavlar Üniversitemiz Kampüsünde yüz yüze yapılacaktır.
Öğrenciler Akademik Takvimde belirtilen tarihlerde https://ogr.sakarya.edu.tr/ sayfasından başarısız (FF, FD, GR, YZ, DZ) olduğu dersler için EK SINAV başvurusunda bulunmalıdır. Başvuru yapmayan öğrenciler EK SINAV hakkından vazgeçmiş sayılır.
Azami süre sonunda izlenecek süreç ile ilgili akış diyagramını inceleyebilirsiniz.
NOT 2 : Ek Sınav Haklarından faydalanan öğrencilerimiz için Google Drive üzerinden ders dökümanları (pdf) paylaşıma açılacaktır. Ders dökümanlarına ulaşmak isteyen öğrencilerimiz Kalite Yönetim Bilgi Sistemi üzerinden istedikleri derslerin isimlerini belirtmelidirler. Öğrencilerimizin ders dökümanları paylaşım yetkisi sadece @sakarya.edu.tr uzantılı mail adreslerine verileceğinden Kalite Yönetim Bilgi Sistemi Talep Giriş Sayfasında Eposta kısmına @sakarya.edu.tr uzantılı öğrenci mail adreslerini yazmalıdırlar. Farklı mail adreslerinden gelen ders dökümanı istekleri dikkate alınmayacaktır.
A - Ek Sınavlar Hakkında
- Staj, Intörn, UMDE, İşyeri Uygulaması, Yönlendirilmiş Çalışma, Topluma Hizmet Uygulaması, Öğretmenlik Uygulaması, Okul/Kurum Deneyimi, Mesleki Uygulama, Bitirme Çalışması ve proje/tasarım dersleri ile hastanede uygulama yapılan dersler yapılan derslerden EK SINAV yapılmaz.
- Laboratuvar uygulaması olan derslerden başarısız olan ve bu derslerden ek sınavlara başvuran öğrenciler, dersi aldığı dönemde yıl içi laboratuvar çalışmalarında başarılı olmak koşuluyla EK SINAV a girebilir.
- Ek Sınav-2 ye Ek Sınav-1 den başarısız olan öğrenciler girebilir.
- Öğrenci başvuru yaptığı dersler için sınava girebilir.
- EK SINAV’ ın sonucunda harf başarı notları öğrencilerin sınav puanı dikkate alınarak SAÜ Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 16. Maddesinde belirtilen tabloya göre elde edilir. Sınavların başarıya katkısı %100’dür. Alınan son başarı notu geçerlidir.
B- Ek Sınavlar Sonunda
- Ek Sınavlar sonucunda başarısız ve almadığı ders sayısı toplamı 6 ve daha fazla olan öğrencilerin üniversite ile ilişiği kesilir.
- EK SINAVLAR sonucunda başarısız ve almadığı ders sayısı toplamı 2-5 arası olan öğrenciler 3 yarıyıl EK SÜRE SINAV hakkı kazanır. Başarısız olduğu dersler için final dönemlerinde (başvuru yapmış olmak şartı ile) sınav yapılır. Hiç almadığı dersler içinse bir defaya mahsus yazılma yapmalıdır, yazılma yapan öğrenciler yıl içi sınavlarına girmek zorundadır.
- EK SINAVLAR sonucunda başarısız ve almadığı ders sayısı toplamı 1 olan öğrenciler SINIRSIZ EK SÜRE SINAV hakkı kazanır. Başarısız olduğu dersler için final dönemlerinde (başvuru yapmış olmak şartı ile) sınav yapılır. Hiç almadığı dersler içinse bir defaya mahsus yazılma yapmalıdır, yazılma yapan öğrenciler yıl içi sınavlarına girmek zorundadır.
- EK SINAV yapılmayan, başvuru yapılmayan, başvuru yapıldığı halde sınava girilmeyen dersler de yukarıda belirtilen ders sayısına dahildir.
- EK SÜRE SINAV ya da SINIRSIZ SÜRE SINAV hakkı kazanan öğrenciler bu süreler içinde Staj, Intörn, UMDE, İşyeri Uygulaması, Yönlendirilmiş Çalışma, Topluma Hizmet Uygulaması, Öğretmenlik Uygulaması, Okul/Kurum Deneyimi, Mesleki Uygulama, Bitirme Çalışması, proje/tasarım derslerinin gerekleri ile hastane uygulaması, laboratuvar/atölye uygulaması gibi çalışmaları yerine getirmek zorundadır.
- SINIRSIZ SÜRE SINAV hakkı elde eden öğrenci üst üste veya aralıklı olarak üç eğitim-öğretim yılı sınavlara katılmaz ya da 4. bentte belirtilen derslerin gereklerini yerine getirmez ise bu hakkından vazgeçmiş sayılır ve Üniversite ile ilişiği kesilir.
- EK SÜRE SINAV ya da SINIRSIZ SÜRE SINAVLAR için Akademik Takvimde belirtilen tarihlerde SABİS üzerinden başvuru yapılır. Sınavlar ilgili dönemin final haftasında yapılır.